Přeskočit na hlavní obsah

Filip Černoch: Deset měsíců mezi medvědy

Filip Černoch je politolog a na Fakultě
sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně se věnuje energetice. Jeho hlavním výzkumným zájmem je energetická tranzice, tedy přechod od fosilních paliv k nízkouhlíkovým zdrojům energie. V září roku 2021 vyjel s Fulbrightovým stipendiem na prestižní univerzitu Dartmouth College, která se rozkládá uprostřed javorových lesů ve státě New Hampshire, a deset měsíců se zabýval studiem dopadů omezování uhelné těžby v USA na místním Arthur L. Irving Institute for Energy and Society. Ruská agrese proti Ukrajině v únoru 2022 měla dramatický dopad nejen na jeho práci: „...rostoucí část volného času mi začaly zabírat diskuse a prezentace energetických aspektů celé války, včetně vystoupení pro samotnou univerzitu. Projevilo se to ale i lidsky, na množství naprosto neznámých lidí, kteří mě, jako Středoevropanovi, vyjadřovali sympatie a pochopení, na sbírkách pro Ukrajinu, které probíhaly všude možně, i na záplavě ukrajinských vlajek, které se po širokém dalekém okolí vyrojily. Mýtus o Američanech, které dění mimo USA nezajímá, padnul hned v únoru, kdy ze Států okamžitě začala proudit vládní i soukromá podpora ukrajinskému státu.“  

Američané jsou posedlí auty a zbraněmi, nezajímají se o svět mimo svou domovinu a jejich piva by se pravověrný Čech měl stranit jako čert kříže. S touto sbírkou stereotypů sice za oceán vyrazit můžete, rozhodně vám ale nevydrží déle než pár týdnů.

Rozhodně ne v Nové Anglii, konkrétně v bukolických státech New Hampshire a Vermont, na jejichž společné hranici leží Dartmouth College, tedy nejmenší univerzita i v Česku známé Ivy League. Dvou a půl hodinová noční jízda z letiště naznačuje, kde budeme dalších deset měsíců žít. Chaotickou dopravu Bostonu střídají proudy aut mezi drobnějšími městečky, postupně ale provoz utichá a zástavbu nahrazuje nekonečný a liduprázdný javorový les. Ten, který se na podzim změní v nekonečné zlatočervené moře a přiláká turisty z celých Států. Dartmouth College je skutečná výspa civilizace; celý kampus sídlí na okraji Hanoveru, zapomenutého pětitisícového městečka na křižovatce dálnice a řeky Connecticut. Naše pronajaté „kondo“ (byt - pozn. red.) bude během zimy občas zapadané sněhem a nedostupné, na nástěnce se bude pravidelně objevovat varování před medvědy, kteří zvědavě nakukují do domů a při běhání nebo na vyjíždce na kole bude mobilní signál vzácnou výjimkou.

Foto: Příroda ve Vermontu – nekonečné lesy, jezera a hory, jaro 2022.
 
Univerzitu, jejíž moto je příznačně „A voice crying out in the wilderness,“ tato poloha zjevně ovlivňuje. Asi šest tisíc studentů žije v jakési dobrovolné izolaci, ponoření do studia, univerzitního života a sportu. Český standard, kdy si studenti odbydou své přednášky a odpoledne změní prostředí i kolektiv, je tady nepředstavitelný, univerzitním životem se žije 24/7. Souvisí to i s tím, že nádherný zelený kampus, sestávající z několika tuctů univerzitních budov a násobně většího množství obytných domů a domků, je integrální součástí celého Hanoveru. Univerzita v městečku vlastní řadu nemovitostí, včetně hlavního hotelu, studenti tvoří většinu osazenstva v ulicích. Každý druhý obchůdek je samozřejmě kavárna či školní suvenýry. Svět se zde opravdu dělí na univerzitu a „tam venku,“ kam se studenti vrací pouze o prázdninách a zdráhavě.

Ruku v ruce s vysokým školným a prestiží školy jde i univerzitní zázemí. Každou chvíli nějaká akce, počínaje organizovaným potápěním v zamrzlém rybníku koncem zimy, na což se v nekonečné řadě čeká i více než hodinu a účastní se toho tařka kompletní osazení univerzity, až po (pravděpodobně) umělecké performance nahých studentů a studentek, kteří houfně běhají po fakultě přírodních věd (což jsem zažil, ale dodnes přesně nevím, oč šlo).


Foto: Běžná scénérie na „greenu,“ hlavním náměstíčku kampusu. Minimálně o víkendech je zde vždy čilá zábava, jaro 2022.

Samotné vzdělávání má samozřejmě špičkovou úroveň. Dartmouth disponuje majetkem v hodnotě asi osmi miliard amerických dolarů, školné je na něm až 74 tisíc dolarů ročně a všechny tyto zdroje jsou na kvalitě vybavení a na zázemí studentů, učitelů i podpůrného personálu vidět. Díky svému renomé si také může vybírat, přijímá zhruba 6,4 % zájemců. I přes zmíněné je ale atmosféra na škole překvapivě uvolněná. Jak komunikace s kolegy, tak se studenty (měl jsem možnost učit vlastní kurz) probíhala extrémně přátelsky a vstřícně, tlak na výkon se skrýval spíše pod povrchem - vybublával jen občas, zato s velkou intenzitou – v akademickém roce předcházejícím můj příjezd na univerzitě spáchali sebevraždu čtyři studenti. Pravděpodobně kombinace náročného studia a stresu spojeného s covidem, a to přesto, že vyučující i celý personál univerzity dává duševní hygieně a práci se stresem důležitost, která je na českých školách nevídaná.

Pro mě, jako Fulbrightova stipendistu se zaměřením na socio-vědní aspekty energetiky, znamenal únor 2022 samozřejmě dramatický zásah do odborné práce. Můj výzkum zaměřený na odchod průmyslových zemí od uhlí zastínila ruská agrese proti Ukrajině a rostoucí část volného času mi začaly zabírat diskuse a prezentace energetických aspektů celé války, včetně vystoupení pro samotnou univerzitu. Projevilo se to ale i lidsky, na množství naprosto neznámých lidí, kteří mě, jako Středoevropanovi, vyjadřovali sympatie a pochopení, na sbírkách pro Ukrajinu, které probíhaly všude možně, i na záplavě ukrajinských vlajek, které se po širokém dalekém okolí vyrojily. Mýtus o Američanech, které dění mimo USA nezajímá, padnul hned v únoru, kdy ze Států okamžitě začala proudit vládní i soukromá podpora ukrajinskému státu. Tohle zdaleka nebyl a není standard ani u mnoha evropských zemí.

Foto: Konec výuky a památeční fotografie. Výuka na Dartmouth College je náročná a intenzivní, ale studenti jsou bezva, květen 2022.
 
A ostatní mýty? Zbraň jsem viděl přesně jednu, a sice kulovnici v lese. Auto je v USA základ, na druhou stranu místní řidiči se ohleduplností a kázní s Čechy naprosto nedají srovnávat. Kvalitní pivo z menších pivovarů je v Nové Anglii naprostý standard. Jak nakonec říká kolega Fulbrightista: „Všude je chleba o dvou kůrkách.“ Já k tomu dodávám - pokud můžete vyrazit na Fulbright, vyražte. Svět za velkou louží na vás čeká a nebudete zklamaní.


Foto: Live free or die – New Hampshire je baštou amerických libertariánů, podzim 2021.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Czech Prom Season: A Story of a Feathered Raffle Win

Authors: Griffin Trau, Katie Winner, Alanna Powers (current Fulbright ETAs) If you’re an American, chances are we all had similar prom experiences in high school. Usually a few weeks before graduation, boys ask girls to the prom. Girls buy a fancy dress, and boys a nice suit with a matching tie. Prom night consists of about an hour of picture taking with your date and friend group, followed by a ride to prom in a nice car or a limo. The dance itself is about three hours long, and the only people in attendance are typically students at the school with a handful of teacher chaperones. After prom ends, around 10 or 11 p.m., all the students leave and go their separate ways for the night, usually to a post-prom hang out. After attending six (and counting!) Czech proms, I can confidently state that Czech proms are nothing like American proms. At all. My school, Střední Škola Informatiky a Služeb, is a technical school with seven different concentrations of study. Of these seven, s

Pranav Kakulamarri: Say Less

Pranav Kakulamarri is an English Teaching Assistant. He currently teaches English at Gymnázium Tišnov. His host town of 10 000 is located 22 kilometers north-east of Brno. In August 2022, Pranav arrived in the Czech Republic with a BS in Neuroscience from the University of Alabama at Birmingham, a life-long passion for chess and a future plan to become a physician after his 10-month adventure in the Czech Republic. With experience as a chess instructor, a reading tutor and a researcher, he had some pedagogy skills, but no prior classroom experience. Today, Pranav is the Tišnov celebrity - he was featured in the town's paper, people greet him in the streets and strangers initiate conversations with him on train or bus, starting with: "I know you, you were in the town's paper." What is Pranav's magic? Natural charisma, positive attitude, disarming smile, and his ability to listen to others. “What is happiness and how does it differ within a culture? Why does one liv

Katherine Pérez Rivera: Beyond science - collaboration, engagement, and identity

Katherine X. Pérez Rivera is an environmental scientist. She came to the Czech Republic in September 2021 to study carbon dynamics in Czech streams impacted by acid rain. Katherine's host institution was the Czech Geological Survey located in Prague, but she spent many days and nights collecting samples and data in the Slavkov Forest, a sparsely inhabited protected landscape area, located in Karlovy Vary Region, famous for its spa towns. During her year-long Fulbright adventure, Katherine had to conduct fieldwork during the winter for the first time in her life. As someone born and raised in Puerto Rico, adjusting to Czech winter temperatures, hiking in a deserted forest covered by snow and wearing snowshoes was a life-changing experience. "Becoming a Fulbrighter permitted me to connect with others beyond my science and field of study. These connections were rooted in the core of our identities, who we are and what matters to us," reflects Katherine when adjusting back to