Přeskočit na hlavní obsah

Katrin Wolfová: New York State of Mind

Katrin Wolfová v srpnu 2021 odletěla 
do USA pokračovat ve svém postgraduálním studiu na světoznámé Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Ve svém výzkumu studuje genderové rozdíly kognitivních poruch typu demence a právě na této univerzitě působí výzkumná skupina patřící k neuroepidemiologické špičce. Vlivem pandemie stipendijní program začal o rok později než původně plánovala, čas navíc ale obratně využila k přípravě analýzy, třídění na dálku nasdílených dat a četným konzultacím s budoucími kolegy. Vánoce sice strávila v České republice, život v New Yorku však považuje za splněný sen: "Když zrovna nemám náladu obdivovat krásy betonové džungle, stačí dojet metrem na pláž na Coney Island nebo jít brouzdat po Central Parku. Je libo kulturu? Balet v Lincoln Center, muzikály na Broadwayi, divadelní představení ve Village? You name it! A pokud se mi někdy zasteskne po rodné hroudě, zavítám na 73. ulici na koncert do českého centra nebo na večeři do české restaurace, kde si můžu dát milovaný guláš nebo svíčkovou s knedlíkem."

Moje cesta s Fulbrightem začala v srpnu roku 2019, kdy jsem se svou školitelkou Pavlou Čermákovou poprvé konzultovala možnost vyjet v rámci postgraduálního studia na stáž do USA. Pavla na jednom z našich sezení zmínila možnost zapojení se do výzkumu na Kolumbijské univerzitě, kde působí vědecká skupina se zaměřením podobným mým výzkumným zájmům. Já se ve své disertační práci zaměřuji na studium rozdílů mezi muži a ženami v rizikových a protektivních faktorech kognitivních poruch jako je demence. A protože Kolumbijská univerzita patří mezi světové špičky v oboru neuroepidemiologie, z této nabídky jsem samozřejmě byla nesmírně nadšená. Pavla mě tak velmi záhy propojila se Sarah Tom, mou současnou americkou školitelkou, která je odbornicí na využití demografických metod a epidemiologických analytických přístupů ke studiu rizika demence.

Foto 2: Neurologický institut v New Yorku je nemocniční výzkumné centrum, které je součástí New York - Presbyterian Hospital / Columbia University Medical Center. Nachází se na rohu 168. ulice a Fort Washington Avenue ve čtvrti Washington Heights na Manhattanu v New Yorku, podzim 2021. (Katrin Wolfová stojí před mramorovou zdí budovy s nápisem "710 The Neurological Institute of New York.")

Se Sarah jsme prodiskutovaly konkrétní možnosti mého zapojení se do její výzkumné skupiny a dohodly jsme se, že se ve svém projektu zaměřím na zkoumání vztahu mezi kognitivním stárnutím a rodinnou strukturou, konkrétně v kontextu parity a života v partnerství, a jak se tento vztah liší mezi muži a ženami. Naštěstí se náš nápad líbil také Fulbrightově komisi. Na začátku roku 2020 jsem byla vybrána do druhého kola výběrového řízení a po ústním pohovoru se mi Fulbrightovo stipendium k uskutečnění stáže na dobu jednoho akademického roku na Kolumbijské univerzitě podařilo získat. Začátek mého pobytu byl naplánovaný na srpen, a tak jsem na začátku března začala podnikat nezbytné kroky k přípravě na odjezd. Jedním z nich bylo podání výpovědi v mé stávající práci. Co ale čert nechtěl, brzy na to přišla pandemie nového koronaviru a všechno bylo rázem jinak. Odjezd do USA se posunul, nejdříve o půl roku a poté o celý rok. Díky vstřícnému přístupu mých nadřízených jsem si naštěstí mohla ponechat svou původní práci až do doby skutečného odjezdu za velkou louži. Zároveň jsem začala se svou americkou školitelkou na projektu pracovat na dálku, což byl vlastně skvělý bonus v podobě celého roku cenných konzultací. Byla mi poskytnuta částečně agregovaná data a plánované analýzy jsem si mohla „předpřipravit“.

Posunutí odjezdu mi nakonec paradoxně velmi usnadnilo začátek stáže, a to nejen proto, že jsem měla kus práce hotový, ale během našich zoom meetingů jsem stihla Sarah dobře poznat. Po příjezdu se mi tak dostalo vřelého přivítání a celý proces integrace do nového prostředí byl v přítomnosti známé tváře o mnoho jednodušší. Pandemie samozřejmě částečně změnila systém fungování univerzity. Všechny semináře probíhají online, což má své výhody i nevýhody. Dá se tak totiž stihnout několik událostí za den, což by za normálních okolností vzhledem k rozloze a umístění univerzitních budov nebylo možné. Navazování nových kontaktů je ale v online prostředí trochu oříšek. A tak abych nepropadla stesku po domově a kamarádech a nemusela se uchýlit k prozpěvování Cimrmanovy písně proti trudomyslnosti, využila jsem možnosti spojit se s dalšími stipendisty přes online networkingovou platformu „Fulbrighter“ a skrze programy pořádané organizací One to World. I když pandemie přináší spoustu výzev, Fulbright se o své stipendisty stará ukázkově a nenechá nás usnout na vavřínech.
 
Foto 3: Pohled na Butlerovu knihovnu v univerzitním kampusu Kolumbijské univerzity v Morningside Heights v New Yorku, podzim 2021. (Široký záběr na skupinu budov s pečlivě udržovanými chodníky mezi budovami a ukázkovým zeleným trávníkem.)

Také provoz kanceláře stále funguje v rotačním režimu, a tak polovinu týdne dojíždím do Columbia University Irving Medical Center ve Washington Heights, a druhou polovinu týdne pracuji z domu. A pokud zrovna nemám naplánovaný žádný zoom meeting, chodím pracovat do knihovny na hlavní kampus v Morningside Heights na Upper West Side. Kolumbijská univerzita disponuje celkem 18 knihovnami. Já jsem si oblíbila knihovnu fakulty architektury, ve které je díky velkým oknům dostatek přirozeného světla a která má oproti známější Butlerově knihovně intimnější atmosféru.

Přestože je můj pobyt teprve v polovině, práce na univerzitě mi už otevřela dveře ke spoustě dalších příležitostí. Například jsem měla možnost účastnit se workshopu Advanced Psychometric Methods in Cognitive Aging Research, který sestával z několika dnů přednášek a následné intenzivní spolupráce na projektu zaměřeném na problematiku generalizace výsledků z výběrového souboru na obecnou populaci. Naučila jsem se nové statistické metody a s kolegy z workshopu máme dodnes jednou týdně konzultace s plánem výsledky naší práce časem publikovat. Také jsme navázali spolupráci s výzkumnou skupinou v norském Center for Fertility and Health v Oslu, kam budou mé kroky směřovat příští rok v rámci programu Erasmus+.


Foto 4: Zimní radovánky v Central Parku, zima 2021. (Sněhem pokrytý park, vysoké budovy v pozadí a osoby na bobech v popředí.)

A život v New Yorku? To je splněný sen. I když celkové náklady na život v Big Apple jsou velké, díky pandemii a přebytku volných bytů se mi podařilo sehnat dostupné ubytování ve West Village, jedné z nejžádanějších lokalit na Manhattanu. West Village je malebná čtvrť s ulicemi lemovanými stromy a s řadami typických cihlových domů a „brownstones“ a člověka tady vůbec nenapadne, že žije ve městě, které se co do počtu obyvatel může téměř rovnat celé České republice. Ale stačí seběhnout podél Hudson River o pár ulic víc na jih a výhled na mrakodrapy dolního Manhattanu hned navodí atmosféru velkoměsta. A když zrovna nemám náladu obdivovat krásy betonové džungle, stačí dojet metrem na pláž na Coney Island nebo jít brouzdat po Central Parku. Je libo kulturu? Balet v Lincoln Center, muzikály na Broadwayi, divadelní představení ve Village? You name it! A pokud se mi někdy zasteskne po rodné hroudě, zavítám na 73. ulici na koncert do českého centra nebo na večeři do české restaurace, kde si můžu dát milovaný guláš nebo svíčkovou s knedlíkem. Kdybych se ale snažila stihnout všechny možné události, které New York nabízí, musela bych se nadobro vzdát spánku. Jak je totiž dobře známo, tohle město nikdy nespí!

Foto 5: Podzim v Central Parku, 2021. (Záběr na jezero, přes vodu most a do červena zabarvené stromy v pozadí.)

Spoustu lidí mi tvrdilo, že New York vlastně není Amerika, že je to takové evropské město. Určitě existují velké kulturní rozdíly mezi jednotlivými částmi USA, ale Newyorčané mají k Evropanům podle mého názoru pořád hodně daleko. Nejdéle mi asi trvalo přivyknout tomu, že lidé jsou tady nezvykle přátelští a komunikativní. Často se mi stává, že se mnou naváže konverzaci náhodný kolemjdoucí, což byl pro mé introvertní já asi největší kulturní šok. Na druhou stranu, moji kolegové z jižní Ameriky se mým dojmům vysmáli s tím, že jim zde lidé naopak připadají odtažití. Všechno je tedy relativní! Jsem ale moc vděčná, že mi Fulbrightovo stipendium umožnilo zažít tenhle multikulturní svět a doufám, že na mě v průběhu dalších měsíců ještě pár zajímavých zážitků a střetů s kulturními rozdíly čeká.

Foto 6: Západ slunce nad Manhattanem z vyhlídky Top of the Rock v Rockefellerově centru, podzim 2021. (Pohled na noční velkoměsto plné mrakodrapů, foceno z výšky.)





Populární příspěvky z tohoto blogu

Czech Prom Season: A Story of a Feathered Raffle Win

Authors: Griffin Trau, Katie Winner, Alanna Powers (current Fulbright ETAs) If you’re an American, chances are we all had similar prom experiences in high school. Usually a few weeks before graduation, boys ask girls to the prom. Girls buy a fancy dress, and boys a nice suit with a matching tie. Prom night consists of about an hour of picture taking with your date and friend group, followed by a ride to prom in a nice car or a limo. The dance itself is about three hours long, and the only people in attendance are typically students at the school with a handful of teacher chaperones. After prom ends, around 10 or 11 p.m., all the students leave and go their separate ways for the night, usually to a post-prom hang out. After attending six (and counting!) Czech proms, I can confidently state that Czech proms are nothing like American proms. At all. My school, Střední Škola Informatiky a Služeb, is a technical school with seven different concentrations of study. Of these seven, s

Pranav Kakulamarri: Say Less

Pranav Kakulamarri is an English Teaching Assistant. He currently teaches English at Gymnázium Tišnov. His host town of 10 000 is located 22 kilometers north-east of Brno. In August 2022, Pranav arrived in the Czech Republic with a BS in Neuroscience from the University of Alabama at Birmingham, a life-long passion for chess and a future plan to become a physician after his 10-month adventure in the Czech Republic. With experience as a chess instructor, a reading tutor and a researcher, he had some pedagogy skills, but no prior classroom experience. Today, Pranav is the Tišnov celebrity - he was featured in the town's paper, people greet him in the streets and strangers initiate conversations with him on train or bus, starting with: "I know you, you were in the town's paper." What is Pranav's magic? Natural charisma, positive attitude, disarming smile, and his ability to listen to others. “What is happiness and how does it differ within a culture? Why does one liv

Katherine Pérez Rivera: Beyond science - collaboration, engagement, and identity

Katherine X. Pérez Rivera is an environmental scientist. She came to the Czech Republic in September 2021 to study carbon dynamics in Czech streams impacted by acid rain. Katherine's host institution was the Czech Geological Survey located in Prague, but she spent many days and nights collecting samples and data in the Slavkov Forest, a sparsely inhabited protected landscape area, located in Karlovy Vary Region, famous for its spa towns. During her year-long Fulbright adventure, Katherine had to conduct fieldwork during the winter for the first time in her life. As someone born and raised in Puerto Rico, adjusting to Czech winter temperatures, hiking in a deserted forest covered by snow and wearing snowshoes was a life-changing experience. "Becoming a Fulbrighter permitted me to connect with others beyond my science and field of study. These connections were rooted in the core of our identities, who we are and what matters to us," reflects Katherine when adjusting back to