Přeskočit na hlavní obsah

Vít Procházka a Jan Strojil: Společně proti infodemii

Vít Procházka působí jako
profesor na Hemato-onkologické klinice Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Jan Strojil pracuje jako odborný asistent v Ústavu farmakologie na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Znají se už 20 let a sdílené zájmy i hodnoty je dovedly k podobné životní dráze a také k stejně načasovanému rozhodnutí vycestovat na dlouhodobý pobyt do USA s Fulbrightovým stipendiem.  Vít Procházka, který se specializuje na hemato-onkologii, strávil v akademickém roce 2015/2016 čtyři měsíce na University of Minnesotta jako stipendista programu Proshek-Fulbright. Jan Strojil ve stejném roce působil osm měsíců na University of Southern California na programu Fulbright-Masaryk. Po práci, která v současné době zahrnuje i péči o covidové pacienty, společně bojují proti koronavirové infodemii, tedy mýtům a dezinformacím souvisejícím s probíhající pandemií.  

S oběma absolventy Fulbrightových programů hovořil Ladislav Loukota ze stránky Vědátor. Rozhovor je šestým dílem seriálu příběhů k 30. výročí Fulbrightovy komise. Videozáznamy najdete každou první středu v měsíci na našem YouTube kanále a Facebooku. V pátek Vám přinášíme částečný přepis rozhovorů i zde na blogu.

Dnešní rozhovor bude trochu odlišný, dáme si totiž hned dva Fulbrightisty najednou – a začneme asi tím, co je odlisuje. Jaké jsou tedy prosím vaše obory a čím to je, že jste tu oba najednou?

VP: Mým oborem je hemato-onkologie, což je obor sice děsivého názvu, ve skutečnosti však velmi elegantní a nadějeplné podstaty.
S Honzou tak trošku alter ega, rozumíme si beze slov, sdílíme hodnoty a to nás vedlo i k podobné životní dráze. Už od školy jsme jeli trošku paralelní slalom - například Honza po mě přebíral šéfredaktorství studentského časopisu Had. A mimochodem byl mnohem lepší než já.

JS: Strojil Klinický farmakolog, to je něco jako bílý páv, je nás málo, je to zajímavé, ale běžné využití to nemá. Oba najednou tu jsme, protože slovy Vítkovy ženy jsme “jeden jako druhý, oba úplně vyhořelí”. Taky proto, že když se mnou chtěli Fulbrighti dělat rozhovor, řekl jsem, že jedině, pokud bude i s Vítkem (to jsem netušil, že s ním už rozhovor byl).

Jak dlouho tohle vaše přátelství trvá?

JS: Strojil Zaokrouhlím to na 20 let.

VP: Je to tak. Skvělých dvacet let.

Jak jste se dostali k medicíně? Uvažovali jste i nějaké jiné dráhy?

VP: Medicína mi imponovala jako aplikovaný obor spousty přírodních věd. Nad jiným oborem jsem nepřemýšlel. Medicína samotná je oborově neuvěřitelně pestrá a najít se v ní může téměř kdokoli.

JS: Já jsem vždycky chtěl být a stále chci být fyzik.

Na jakém typu Fulbrightova stipendia jste byli a co vám dal zahraniční pobyt?

JS: Byl jsem Fulbright-Masaryk, protože v době, kdy jsem vyjížděl, jsem byl aktivním fakultním a univerzitním senátorem. Zahraniční pobyt mi dal možnost poznat skvělé lidi potvrzující to, že čím výše v potravním řetězci lidé jsou, tím skromnější jsou. Mám tak tu čest se považovat za žáka loni zesnulého prof. Rogera Jelliffa, legendy farmakometrie, a prof. Neelyho.

VP: Já jsem měl tu čest být Proshek-Fulbright, což je velmi speciální typ stipendia, kofinancovaný z Proshekovy nadace, jejíž historie sahá daleko před českého Fulbrighta. Je to příběh velkého českého vlastenectví a filantropie. Absolvování podobného stipendia vám změní život. S odstupem možná nejdůležitější věc je, že jste neodvratně ovlivněni americkými hodnotami a stanete se členy rodiny fulbrightistů. Což je velmi příjemné a také zavazující.

Foto 2: Vít Procházka na campusu University of Minnesota v září 2015. (Vít Procházka v popředí a za ním zelený trávník, budovy z červených cihel a panorama města v pozadí.)

Vyjeli jste společně záměrně nebo to byla náhoda?

VP: Nazval bych to záměrná náhoda. Neodvratně jsme se oba ve svých profesních kariérních dostali do bodu, který ležel v kanceláři Fulbrightovy komise na Malé Straně.

JS: Oba nás k tomu dokopal společný kamarád.

Jedním z důvodu dnešního rozhovoru ale i vaše aktivita během pandemie. Nedávno jste založili projekt Lovci kachen, co je jeho cílem?

JS: Je to Vítkův projekt, já jsem jen kibic z postranní čáry, nemám tolik sil.

VP: Je to snaha ukázat, že lidé na Univerzitě Palackého nejsou lhostejní k toxické infodemii dezinformací. A že za to umíme vzít. Cílem je vyvracet hoaxy a dezinformace, sekundárně tak změnit postoje a chování lidí a přispět k ukončení epidemie viru.

Boji s dezinformacemi se v posledním roce věnovali i jiní – co přimělo pustit se do něj i vás?

VP: Viděli jsme volné pole na straně univerzit. Jedna věc je dělat odborné semináře pro úzký kruh odborníků a jiná je oslovit celou (naši) 25tisícovou akademickou komunitu. Univerzitní prostředí má enormní lidské zdroje - my jsme vsadili na autenticitu, odbornost a stručnost. A taky na pocit hrdosti k alma mater.

JS: Za mne je to frustrace z toho, jak moc a jak snadno se dezinformace šíří a jak odlišné je vnímání nás “zevnitř” a těch “venku”. České zdravotnictví zvládá neuvěřitelnou zátěž, ale hrozně moc toho zůstává skryto za zdmi nemocnic.

Pokud se nepletu, jako lékaři se účastníte také péče o covidové pacienty. Asi nemá smysl opakovat opakované, ale jaká je jedna nejzásadnější věc, kterou by lidé měli o epidemii vědět, a vám přijde, že se o ní nemluví dostatečně? Existuje vůbec něco takového?

VP: Měli by vědět, že to za nás nikdo neudělá. Že osobní zodpovědnost je klíčem ke všemu. Že zdravotníci epidemii nevyřeší. Řešení začíná u umytých rukou, správně nasazeného respirátoru a očkování. V nemocnici vidíte případy, kterým se všem do jednoho dalo předejít.
Foto 3: Jan Strojil a Vít Procházka s bývalým Velvyslancem USA v Praze Andrewem Schapiro v září 2016. (Tři muži v oblecích společně pózují před dřevěnými dveřmi.)


Populární příspěvky z tohoto blogu

Czech Prom Season: A Story of a Feathered Raffle Win

Authors: Griffin Trau, Katie Winner, Alanna Powers (current Fulbright ETAs) If you’re an American, chances are we all had similar prom experiences in high school. Usually a few weeks before graduation, boys ask girls to the prom. Girls buy a fancy dress, and boys a nice suit with a matching tie. Prom night consists of about an hour of picture taking with your date and friend group, followed by a ride to prom in a nice car or a limo. The dance itself is about three hours long, and the only people in attendance are typically students at the school with a handful of teacher chaperones. After prom ends, around 10 or 11 p.m., all the students leave and go their separate ways for the night, usually to a post-prom hang out. After attending six (and counting!) Czech proms, I can confidently state that Czech proms are nothing like American proms. At all. My school, Střední Škola Informatiky a Služeb, is a technical school with seven different concentrations of study. Of these seven, s

Pranav Kakulamarri: Say Less

Pranav Kakulamarri is an English Teaching Assistant. He currently teaches English at Gymnázium Tišnov. His host town of 10 000 is located 22 kilometers north-east of Brno. In August 2022, Pranav arrived in the Czech Republic with a BS in Neuroscience from the University of Alabama at Birmingham, a life-long passion for chess and a future plan to become a physician after his 10-month adventure in the Czech Republic. With experience as a chess instructor, a reading tutor and a researcher, he had some pedagogy skills, but no prior classroom experience. Today, Pranav is the Tišnov celebrity - he was featured in the town's paper, people greet him in the streets and strangers initiate conversations with him on train or bus, starting with: "I know you, you were in the town's paper." What is Pranav's magic? Natural charisma, positive attitude, disarming smile, and his ability to listen to others. “What is happiness and how does it differ within a culture? Why does one liv

Katherine Pérez Rivera: Beyond science - collaboration, engagement, and identity

Katherine X. Pérez Rivera is an environmental scientist. She came to the Czech Republic in September 2021 to study carbon dynamics in Czech streams impacted by acid rain. Katherine's host institution was the Czech Geological Survey located in Prague, but she spent many days and nights collecting samples and data in the Slavkov Forest, a sparsely inhabited protected landscape area, located in Karlovy Vary Region, famous for its spa towns. During her year-long Fulbright adventure, Katherine had to conduct fieldwork during the winter for the first time in her life. As someone born and raised in Puerto Rico, adjusting to Czech winter temperatures, hiking in a deserted forest covered by snow and wearing snowshoes was a life-changing experience. "Becoming a Fulbrighter permitted me to connect with others beyond my science and field of study. These connections were rooted in the core of our identities, who we are and what matters to us," reflects Katherine when adjusting back to