Přeskočit na hlavní obsah

Jeden den Fulbrightisty Jarona Tomaštíka na Virginia Tech

Napsal Mgr. Jan Tomáštík, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ze Společné laboratoře optiky, který momentálně působí na Virginia Polytechnic Institute and State University v Blacksburgu ve Virginii.


Otevírám rozespalé oči a rychle vyhrávám nekonečný souboj s budíkem. Díky tomu neprobudím mou ženu, která si díky medikaci pospí trochu déle. Snažím se chytit trendy života ve Virginii, takže si z krabice sypu americké vločky do amerického mléka a v americky obrovském dvoupatrovém bytě se připravuji na další den vědátora v USA.

Pracovat ve vědě má i své nevýhody – prokletí, že nikdy nevypnete mozek a nikdy nemáte doděláno. Ale velkou výhodou naopak je, že máte práci jako hobby, a vaším denním chlebem je vždycky aspoň špetka nového poznání. S vědou se navíc pojí cestování. Dříve díky konferencím a tréninkům, nyní díky vědecké spolupráci jsem už pobyl v Británii i na největším teleskopu na planetě v Argentině. Cílem vědce musí být neustrnout a nestagnovat – a hlavně proto jsem před rokem napnul síly a přihlásil jsem se o Fulbright-Masarykovo stipendium. Právě díky němu se nyní probouzím za oceánem na ročním vědeckém pobytu na Virginia Tech.

Zdejší maloměstský Blacksburg není typické americké město z představ Evropana, a to je jen dobře. Hustá autobusová síť doveze člověka kamkoliv po univerzitním kampusu i mimo něj. Moje výzkumné středisko sídlí na okraji města.

Je pátek, ale na výzkum to nemá moc vliv. Jedna ze dvou ranních schůzek s mou šéfovou, profesorkou materiálové chemie, proběhla už včera, takže dnes mi tempo určuje především volné okno u přístrojů. Je nás v týmu osm – směsku místních, indických, čínských a korejských studentů okořeňuje jeden Čech. Všichni se o místo u mašin, přesněji u tří vysokoteplotních pecí, musíme poprat.

Můj výzkum sice nejde zrovna po másle, ale to už je úděl objevování nových materiálů i zkoumání nových využití pro materiály známé. Laboratoř mě kromě kanonády "Hi, how are you?" ve všech možných přízvucích vítá pachem rozpouštědel. Na ruce nasazuji slušivé gumové rukavice, na uši sluchátka a začínám dle zápisků z předchozího dne připravovat snad úspěšnější směs polymerů než včera. Zkouška, omyl, náprava, další zkouška – takhle vypadá všední tvář vědy.

Experimenty přeruším pozdním obědem krabičkového typu a volnější čas využiji pro svou další velkou vášeň – popularizaci vědy. Banda neskutečně šikovných studentů v olomouckém spolku UP Crowd si už dávno dokáže zorganizovat své aktivity i beze mě, přesto ale přispěji alespoň radou po síti. Až po návratu se snad víc zapojím do výjezdů na střední i základní školy. Momentálně proto napínám více sil do stránky Vědátor, kde se s kolegou - publicistou a dalšími popularizátory snažíme psát články i točit videa o vědě zábavněji, než je zvykem, aniž bychom obětovli hloubku.

Odpoledne se mezi popularizačními statusy, toluenem, ethanolem i acetonem rychle přehoupne do večera. Dnešní poloúspěchy i slepé cesty zapíšu do zápisníku a mizím ven. V Česku jsem často v labině zůstával do nočních hodin, tady si ale člověk musí víc hlídat duševní zdraví. Dnešní konec pracovního týdne je navíc výjimečný.

Moje žena uplynulé měsíce kromě hledání práce využila i k tvorbě akrylových obrazů pro rozvíjející se uměleckou dráhu. Večer začíná její výstava. Z práce se tak zodpovědně přesouvá celá mezinárodní suita i s profesorkou podpořit v útulné galerii její téma "umění a psychologické poruchy". Sama s jednou takovou bojuje a medikace jí pomáhá běžný život výrazně usnadnit.

Středoevropskou duši ale ani za velkou louží nezapřeme – a tak si tenhle sváteční den zaslouží zakončení zlatavým mokem & bublinkovou limonádou. Další den v Americe je za námi a než se za pět měsíců vrátíme domů, hodláme zdejší příležitosti ještě pořádně chytit za pačesy.

Fulbright-Masarykovo stipendium podporuje dlouhodobé pobyty českých doktorandů, vědců a vysokoškolských pedagogů v USA, aby prováděli výzkum. Program je určen vědeckým pracovníkům, kteří jsou nejenom vynikajícími odborníky ve své vědecké oblasti ale současně jsou aktivní v občanském nebo veřejném životě svých institucí nebo komunit.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Czech Prom Season: A Story of a Feathered Raffle Win

Authors: Griffin Trau, Katie Winner, Alanna Powers (current Fulbright ETAs) If you’re an American, chances are we all had similar prom experiences in high school. Usually a few weeks before graduation, boys ask girls to the prom. Girls buy a fancy dress, and boys a nice suit with a matching tie. Prom night consists of about an hour of picture taking with your date and friend group, followed by a ride to prom in a nice car or a limo. The dance itself is about three hours long, and the only people in attendance are typically students at the school with a handful of teacher chaperones. After prom ends, around 10 or 11 p.m., all the students leave and go their separate ways for the night, usually to a post-prom hang out. After attending six (and counting!) Czech proms, I can confidently state that Czech proms are nothing like American proms. At all. My school, Střední Škola Informatiky a Služeb, is a technical school with seven different concentrations of study. Of these seven, s

Pranav Kakulamarri: Say Less

Pranav Kakulamarri is an English Teaching Assistant. He currently teaches English at Gymnázium Tišnov. His host town of 10 000 is located 22 kilometers north-east of Brno. In August 2022, Pranav arrived in the Czech Republic with a BS in Neuroscience from the University of Alabama at Birmingham, a life-long passion for chess and a future plan to become a physician after his 10-month adventure in the Czech Republic. With experience as a chess instructor, a reading tutor and a researcher, he had some pedagogy skills, but no prior classroom experience. Today, Pranav is the Tišnov celebrity - he was featured in the town's paper, people greet him in the streets and strangers initiate conversations with him on train or bus, starting with: "I know you, you were in the town's paper." What is Pranav's magic? Natural charisma, positive attitude, disarming smile, and his ability to listen to others. “What is happiness and how does it differ within a culture? Why does one liv

Katherine Pérez Rivera: Beyond science - collaboration, engagement, and identity

Katherine X. Pérez Rivera is an environmental scientist. She came to the Czech Republic in September 2021 to study carbon dynamics in Czech streams impacted by acid rain. Katherine's host institution was the Czech Geological Survey located in Prague, but she spent many days and nights collecting samples and data in the Slavkov Forest, a sparsely inhabited protected landscape area, located in Karlovy Vary Region, famous for its spa towns. During her year-long Fulbright adventure, Katherine had to conduct fieldwork during the winter for the first time in her life. As someone born and raised in Puerto Rico, adjusting to Czech winter temperatures, hiking in a deserted forest covered by snow and wearing snowshoes was a life-changing experience. "Becoming a Fulbrighter permitted me to connect with others beyond my science and field of study. These connections were rooted in the core of our identities, who we are and what matters to us," reflects Katherine when adjusting back to