Přeskočit na hlavní obsah

David Staněk: Zprávy z Yale

Náš stipendista David Staněk, který v rámci Fulbrightova stipendia pro vědce a přednášející tráví šest měsíců prací na svém výzkumu v oboru molekulární biologie na Yale University, se s námi podělil o své praktické postřehy z prvních týdnů pobytu. Jeho příspěvek je o to zajímavější, že do USA cestoval s rodinou a tak musel řešit i věci související se studiem svých dětí na základní a střední škole.

Po dvou měsících to sice již nejsou „první dojmy“, ale o to více zážitků máme. Ještě před odjezdem jsme měli velké štěstí, protože se nám podařilo dohodnout pronájem krásného, kompletně zařízeného domu v Hamdenu, což je městečko sousedící s New Havenem, kde pracuji. Kolega z našeho oddělení odjížděl na sabbatical do Chicaga a pronajal nám za velmi přijatelnou cenu svůj dům. Bohužel se před Vánocemi vrací a tak se budeme v půlce prosince znovu stěhovat.

Máme tři děti školního věku a všechny chodí v Hamdenu do „public schools“. Nejstarší 16-ti letá dcera chodí do „high school“, 13-ti letý syn do „middle school“ a 7-letá dcera do „elementary school“. Hamden jsme vybrali záměrně, protože místní veřejné školy mají lepší pověst než ty v New Havenu. Já to mám sice dále do práce, ale zatím si na místní školství nemůžeme stěžovat. Do práce jezdím buď na kole nebo místní veřejnou dopravou, která však co se týče kvality a dochvilnosti výrazně zaostává za veřejnou dopravou v Čechách.

V New Havenu i s rodinou

Zapsání do škol nebyl takový problém, jak jsem se obával. Vyplatilo se nám zjistit si, jaká očkování jsou zde povinná a děti ještě v Čechách přeočkovat a nechat si vystavit mezinárodní očkovací průkaz. Každé dítě musí před zápisem projít povinnou zdravotní prohlídkou, kde kontrolují povinná očkování. My jsme si vytiskli oficiální formulář na zdravotní prohlídku a nechali děti prohlédnut a formulář vyplnit ještě doma v Čechách jejich dětským lékařem. Kromě high school to v ostatních školách akceptovali, a tak pouze nejstarší dcera musela znovu na vstupní prohlídku k místnímu lékaři, za kterou jsme museli platit 80USD. Kromě vstupní prohlídky jsme museli prokázat, že bydlíme v Hamdenu, na což stačila smlouva o nájmu a jeden dopis, který nám na naši adresu v Hamdenu přišel.

Dětské hriště

Dvě starší děti uměly anglicky, tak pro ně nástup do školy nebyl takový šok. Ve většině předmětů neměly problémy a zvláště matematika jim oproti českým školám přišla velmi snadná. Nejmladší dcerka chodí do druhé třídy a před nástupem neuměla anglicky vůbec. Ale ve škole byli velmi vstřícní, učitelka s ní komunikovala pomocí Google translate a dostala obrázkový anglický slovník. Teď, po dvou měsících, už rozumí téměř všemu, o čem si ve škole povídají, testy ze spellingu píše na 80-100% a její učitelka minulý týden přiběhla celá nadšená, že dcera na ní poprvé anglicky promluvila. Takže i naše nejmladší školou povinná se postupně integruje a se školou nemá žádný velký problém. Manželka je doma s nejmladší, 4-letou dcerou a myslím, že nemá čas se nudit. Chodí spolu do místní tělocvičny, na hřiště, do muzeí a podporuje všechny ostatní členy rodiny, takže já mám čas soustředit se na práci.

Přípravy na Halloween

Já jsem v práci velmi spokojený. Po počátečním hledání kde co v laboratoři mají se už cítím jako plnoprávný člen místního týmu, kterému byla svěřena i povinnost uklízet umyté nádobí na své místo. Kromě práce v laboratoři, kde klonuji DNA a připravuji různé proteiny pro pokusy, tak se snažím co nejvíce chodit na přednášky vědců z celého světa, kteří jsou sem zváni. Vzhledem k finančním možnostem Yale univerzity je těch přednášek mnoho a všechny neuvěřitelně kvalitní.

Potkali jsme se tu s Eliškou Holubovou, která je tu také přes Fulbrighta a na Yale studuje právo. Eliška ukázala nejstarší dceři právnickou fakultu, knihovnu a posluchárny a ta z toho byla nadšená. Přes Fulbrighta jsme byli také pozváni na prohlídku New Yorku. Jel jsem s nejstarší dcerou a bylo to úžasné, oba jsme si to moc užili. Abych to shrnul, první dva měsíce žádné velké maléry a spíše jen samá pozitiva, jak profesní tak osobní.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Czech Prom Season: A Story of a Feathered Raffle Win

Authors: Griffin Trau, Katie Winner, Alanna Powers (current Fulbright ETAs) If you’re an American, chances are we all had similar prom experiences in high school. Usually a few weeks before graduation, boys ask girls to the prom. Girls buy a fancy dress, and boys a nice suit with a matching tie. Prom night consists of about an hour of picture taking with your date and friend group, followed by a ride to prom in a nice car or a limo. The dance itself is about three hours long, and the only people in attendance are typically students at the school with a handful of teacher chaperones. After prom ends, around 10 or 11 p.m., all the students leave and go their separate ways for the night, usually to a post-prom hang out. After attending six (and counting!) Czech proms, I can confidently state that Czech proms are nothing like American proms. At all. My school, Střední Škola Informatiky a Služeb, is a technical school with seven different concentrations of study. Of these seven, s

Pranav Kakulamarri: Say Less

Pranav Kakulamarri is an English Teaching Assistant. He currently teaches English at Gymnázium Tišnov. His host town of 10 000 is located 22 kilometers north-east of Brno. In August 2022, Pranav arrived in the Czech Republic with a BS in Neuroscience from the University of Alabama at Birmingham, a life-long passion for chess and a future plan to become a physician after his 10-month adventure in the Czech Republic. With experience as a chess instructor, a reading tutor and a researcher, he had some pedagogy skills, but no prior classroom experience. Today, Pranav is the Tišnov celebrity - he was featured in the town's paper, people greet him in the streets and strangers initiate conversations with him on train or bus, starting with: "I know you, you were in the town's paper." What is Pranav's magic? Natural charisma, positive attitude, disarming smile, and his ability to listen to others. “What is happiness and how does it differ within a culture? Why does one liv

Katherine Pérez Rivera: Beyond science - collaboration, engagement, and identity

Katherine X. Pérez Rivera is an environmental scientist. She came to the Czech Republic in September 2021 to study carbon dynamics in Czech streams impacted by acid rain. Katherine's host institution was the Czech Geological Survey located in Prague, but she spent many days and nights collecting samples and data in the Slavkov Forest, a sparsely inhabited protected landscape area, located in Karlovy Vary Region, famous for its spa towns. During her year-long Fulbright adventure, Katherine had to conduct fieldwork during the winter for the first time in her life. As someone born and raised in Puerto Rico, adjusting to Czech winter temperatures, hiking in a deserted forest covered by snow and wearing snowshoes was a life-changing experience. "Becoming a Fulbrighter permitted me to connect with others beyond my science and field of study. These connections were rooted in the core of our identities, who we are and what matters to us," reflects Katherine when adjusting back to