Přeskočit na hlavní obsah

Pavel Zahrádka: Letní institut o americké kultuře a společnosti

Pobyt na letním institutu o americké kultuře a společnosti na New York University v roce 2012 byl pro mne velmi inspirativní a přínosný. Pozitiva pobytu prostupovala několika oblastmi. Vyzdvihl bych ty následující.

Profesionální organizace a organizátoři – od začátku po konec pobytu bylo o nás skvěle postaráno; mezinárodní tým účastníků se mohl proto plně věnovat studiu americké kultury, vlastní badatelské práci či sběru podkladů pro výuku o americké společnosti a kultuře po svém návratu na domovskou univerzitu. Plně profesionalizovaný tým organizátorů zajišťoval hladký průběh výuky, doprovodného programu, cestování a nutných administrativních úkonů (registrace na univerzitě, zřízení bankovního účtu apod.)

Mezinárodní tým účastníků, vybraných reprezentantů zahraničních univerzit z celého světa – Učili jsme se nejen během přednášek a diskusí pozvaných hostů, ale také především sami od sebe, např. jsme srovnávali a diskutovali naše náhledy na americkou kulturu a kontroverzní témata spojovaná s americkou společností (kulturní imperialismus, demokracie, národní bezpečnost, vlastnění zbraní, plně privatizovaný mediální trh, prezidentské volby a kampaň, liberalismus, péče o veřejné statky a veřejný prostor, kapitalismus, individualismus).

Skupinové foto účastníků Summer Institute on U.S. Cultura and Society

Velmi kvalitní přednášející a dobře připravený studijní i volnočasový program – Pozvaní přednášející a lektoři patřili (převážně) k velmi kvalitním odborníkům v rámci daného tématu (spotřební kultura, média, společenská stratifikace, chudoba, politika zaměstnanosti, kulturní a etnická heterogenita, historie USA atd.), byli otevření diskusi a jejich vystupování (ve srovnání a evropskou univerzitní kulturou) bylo neformální a přátelské. Především bych vyzdvihl vyváženou strukturu programu – přednášky byly střídány panelovými diskusemi, popř. dokresleny návštěvou dané komunity (k jednomu z nejsilnějších zážitků patřila účast na tradiční venkovské taneční slavnosti v Deeringu), oblasti (cesta do Nového Mexika, Nové Anglie a Washingtonu) či kulturních zařízení (muzea, divadla na Broadwayi, opera v Santa Fe apod.) či praktickou ukázkou (výuka hry baseball v Centrálním parku a následná návštěva utkání New York Yankees).

Ubytování a univerzitní služby – Bohatý a v dobrém slova smyslu náročný program vyžadoval i (aktivní i pasivní) odpočinek, který nám poskytovalo nejen kvalitní ubytování na univerzitní koleji, ale také kvalitně vybavené univerzitní fitness či plavecký bazén. Vyzdvihl bych rovněž rozsáhlý knižní fond univerzitní knihovny Bobst Library (jedné z největších knihoven v New Yorku), ke kterému jsme měli přístup a univerzitní kavárny a jídelny, které nabídkou i prostory dosahovaly kvality špičkových restaurací.

Cestování a poznávání americké kultury a společnosti – O americké kultuře jsme se učili nejen uvnitř učeben, ale také za zdmi přednáškových sálů při bezprostředním kontaktu s Američany, ať už na ulicích města New York, Boston, Santa Fe, Washington nebo Deering. Pobyt v rámci letního institutu amerických studií na New York University měl pro mne nejen značný akademický přínos, ale patřil také k silnému osobnímu zážitku neoddělitelně spjatého s navázáním nových přátelství a mezinárodní spolupráce.

Získané znalosti a kontakty rád využiju v rámci svého pedagogického i výzkumného působení na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Czech Prom Season: A Story of a Feathered Raffle Win

Authors: Griffin Trau, Katie Winner, Alanna Powers (current Fulbright ETAs) If you’re an American, chances are we all had similar prom experiences in high school. Usually a few weeks before graduation, boys ask girls to the prom. Girls buy a fancy dress, and boys a nice suit with a matching tie. Prom night consists of about an hour of picture taking with your date and friend group, followed by a ride to prom in a nice car or a limo. The dance itself is about three hours long, and the only people in attendance are typically students at the school with a handful of teacher chaperones. After prom ends, around 10 or 11 p.m., all the students leave and go their separate ways for the night, usually to a post-prom hang out. After attending six (and counting!) Czech proms, I can confidently state that Czech proms are nothing like American proms. At all. My school, Střední Škola Informatiky a Služeb, is a technical school with seven different concentrations of study. Of these seven, s

Pranav Kakulamarri: Say Less

Pranav Kakulamarri is an English Teaching Assistant. He currently teaches English at Gymnázium Tišnov. His host town of 10 000 is located 22 kilometers north-east of Brno. In August 2022, Pranav arrived in the Czech Republic with a BS in Neuroscience from the University of Alabama at Birmingham, a life-long passion for chess and a future plan to become a physician after his 10-month adventure in the Czech Republic. With experience as a chess instructor, a reading tutor and a researcher, he had some pedagogy skills, but no prior classroom experience. Today, Pranav is the Tišnov celebrity - he was featured in the town's paper, people greet him in the streets and strangers initiate conversations with him on train or bus, starting with: "I know you, you were in the town's paper." What is Pranav's magic? Natural charisma, positive attitude, disarming smile, and his ability to listen to others. “What is happiness and how does it differ within a culture? Why does one liv

Katherine Pérez Rivera: Beyond science - collaboration, engagement, and identity

Katherine X. Pérez Rivera is an environmental scientist. She came to the Czech Republic in September 2021 to study carbon dynamics in Czech streams impacted by acid rain. Katherine's host institution was the Czech Geological Survey located in Prague, but she spent many days and nights collecting samples and data in the Slavkov Forest, a sparsely inhabited protected landscape area, located in Karlovy Vary Region, famous for its spa towns. During her year-long Fulbright adventure, Katherine had to conduct fieldwork during the winter for the first time in her life. As someone born and raised in Puerto Rico, adjusting to Czech winter temperatures, hiking in a deserted forest covered by snow and wearing snowshoes was a life-changing experience. "Becoming a Fulbrighter permitted me to connect with others beyond my science and field of study. These connections were rooted in the core of our identities, who we are and what matters to us," reflects Katherine when adjusting back to