Přeskočit na hlavní obsah

Do USA odjede 35 stipendistů vládního Fulbrightova programu

V rámci Fulbrightova stipendijního programu financovaného českou a americkou vládou vyjede do USA v nadcházejícím akademickém roce 2016-17 35 českých vědců, studentů a pracovníků neziskového sektoru. Účastníci programu budou díky podpoře česko-americké Fulbrightovy komise, která letos oslaví 25. výročí založení, pracovat na svých projektech na amerických univerzitách a ve výzkumných centrech. Po skončení pobytu se vrátí zpět na svá domovská pracoviště, kde své nově získané výsledky, zkušenosti a kontakty zúročí.

Mezi školami, kam čeští stipendisté míří, najdeme řadu vynikajících amerických vysokých škol, ať už se jedná o Yaleovu univerzitu, MIT, Rutgers, Texas A&M nebo prestižní kampusy University of California jako Berkeley nebo UCLA. Některé univerzity jako University of Michigan, Boston University, University of Indiana Bloomington, University of Nevada Reno, University of Kansas či Penn State budou dokonce hostit více českých stipendistů. Mezi hostitelskými státy vévodí Kalifornie, kde bude působit devět Čechů a Češek. Větší zastoupení, celkem čtyři osoby, najdeme také v Bostonu. Proti jiným rokům nemíří žádná velká skupina do obvykle populárního New Yorku. Letos jede do tohoto populárního města jen jeden český profesor, a to na letní institut amerických studií. Interaktivní mapu s profily stipendistů Fulbrightova program v roce 2016-17 najdete zde.

Mapa rozmístění českých stipendistů v USA v roce 2016-17 na http://bit.ly/1OxVHmx

„Letošní skupina stipendistů je skutečně velmi pestrá, co se týká i domovských českých institucí i oborů. Tradiční dominanci akademiků z Karlovy Univerzity a Akademie věd letos úspěšně narušila velká skupina stipendistů z Masarykovy univerzity v Brně. Jsme také rádi, že v podzimních a zimních výběrech uspělo mnoho uchazečů z dalších vysokých škol, ať už se jedná o Jihočeskou univerzitu, Slezskou univerzitu, Technickou univerzitu Liberec nebo Univerzitu Pardubice. O větší zapojení mimopražských škol a vědeckých pracovišť se snažíme dlouhodobě. V odjíždějící skupině stipendistů tak tvoří pražští stipendisté pouze zhruba polovinu,“ říká Hana Ripková, ředitelka Fulbrightovy komise.

„Pestré je rovněž zastoupení oborů, které pokrývají různé specializace od filozofie a literatury až k počítačovým vědám a inženýrství. Bezkonkurenčně nejvíc jsou ale zastoupeny biologické obory, následované s odstupem sociologií. Celkově přírodovědné a technické obory, takzvané STEM, pokrývají asi polovinu rozdělených grantů,“ doplňuje Ripková.

V USA tak letos budou na výzkumném pobytu studenti doktorských programů jako molekulární bioložka Michaela Dvořáková z 2. lékařské fakulty UK na Indiana University v Bloomingtonu, matematik Filip Roskovec z MFF UK na University of Nevada v Renu nebo Milan Heczko, student Vysokého učení technického v Brně, který jede realizovat svůj výzkumný projekt na Ohio State University. Doktorandka Kateřina Strnadová z TU Liberec bude dalším pracovníkem známé Katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů, která bude v USA zkoumat možnosti výroby nanotextilií pro použití v lékařství.

V kategorii vědců se na Nova Southeastern University bude profesor biomedicíny Rudiger Ettrich zabývat strukturou proteinů a využití v prevenci chorob. Socioložka Lucie Jarkovská pojede na devět měsíců na University of Massachusetts, kde se bude věnovat tématu sexuální výchovy v kontextu střední Evropy. Profesor Tomáš Scholz, přední světový parazitolog z Českých Budějovic, bude provádět výzkum a zároveň vyučovat na St. Norbert College, kde bude zároveň mapovat rozmanitost parazitů na sladkovodních rybách v USA.

Proděkan Husitské teologické fakulty Doc. Jiří Vogel byl vybrán k účasti na prestižním letním institutu na University of California v Santa Barbaře, kde společně s dalšími osmnácti kolegy z celého světa budou zkoumat a diskutovat téma náboženského pluralismu.

Seznam všech stipendistů se základními informacemi o nich a seznam všech otevřených programů je k dispozici na webu Fulbrightovy komise www.fulbright.cz/stipendia. Uzávěrky přihlášek do všech programů jsou obvykle na podzim a v zimě.

Počet českých stipendistů, kteří od založení Fulbrightovy komise před 25 lety získali Fulbrightovo stipendium, přesáhl 900. Díky štědré podpoře Ministerstva školství i americké strany patří česko-americký program dokonce mezi ty větší v Evropě, lídrem je hlavně v počtu vysílaných vědců a přednášejících.

Posláním Komise J. Williama Fulbrighta je podpora vzájemného porozumění mezi občany České republiky a USA prostřednictvím vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn. Komise za tím účelem spravuje česko-americký program vládních stipendií a poskytuje informační a poradenské služby pro zájemce o studium v USA.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Czech Prom Season: A Story of a Feathered Raffle Win

Authors: Griffin Trau, Katie Winner, Alanna Powers (current Fulbright ETAs) If you’re an American, chances are we all had similar prom experiences in high school. Usually a few weeks before graduation, boys ask girls to the prom. Girls buy a fancy dress, and boys a nice suit with a matching tie. Prom night consists of about an hour of picture taking with your date and friend group, followed by a ride to prom in a nice car or a limo. The dance itself is about three hours long, and the only people in attendance are typically students at the school with a handful of teacher chaperones. After prom ends, around 10 or 11 p.m., all the students leave and go their separate ways for the night, usually to a post-prom hang out. After attending six (and counting!) Czech proms, I can confidently state that Czech proms are nothing like American proms. At all. My school, Střední Škola Informatiky a Služeb, is a technical school with seven different concentrations of study. Of these seven, s

Pranav Kakulamarri: Say Less

Pranav Kakulamarri is an English Teaching Assistant. He currently teaches English at Gymnázium Tišnov. His host town of 10 000 is located 22 kilometers north-east of Brno. In August 2022, Pranav arrived in the Czech Republic with a BS in Neuroscience from the University of Alabama at Birmingham, a life-long passion for chess and a future plan to become a physician after his 10-month adventure in the Czech Republic. With experience as a chess instructor, a reading tutor and a researcher, he had some pedagogy skills, but no prior classroom experience. Today, Pranav is the Tišnov celebrity - he was featured in the town's paper, people greet him in the streets and strangers initiate conversations with him on train or bus, starting with: "I know you, you were in the town's paper." What is Pranav's magic? Natural charisma, positive attitude, disarming smile, and his ability to listen to others. “What is happiness and how does it differ within a culture? Why does one liv

Katherine Pérez Rivera: Beyond science - collaboration, engagement, and identity

Katherine X. Pérez Rivera is an environmental scientist. She came to the Czech Republic in September 2021 to study carbon dynamics in Czech streams impacted by acid rain. Katherine's host institution was the Czech Geological Survey located in Prague, but she spent many days and nights collecting samples and data in the Slavkov Forest, a sparsely inhabited protected landscape area, located in Karlovy Vary Region, famous for its spa towns. During her year-long Fulbright adventure, Katherine had to conduct fieldwork during the winter for the first time in her life. As someone born and raised in Puerto Rico, adjusting to Czech winter temperatures, hiking in a deserted forest covered by snow and wearing snowshoes was a life-changing experience. "Becoming a Fulbrighter permitted me to connect with others beyond my science and field of study. These connections were rooted in the core of our identities, who we are and what matters to us," reflects Katherine when adjusting back to